İki yönlü bilgi toplayarak daha fazla bilgi saklanmasına yarayan karekod nedir kısaca ürün bilgi ve özelliklerini saklayan teknolojinin adıdır. İlk olarak araç üretim esnasında takip amaçlı kullanılan sistem Türkiye’de ilk kez ilaç sektöründe kullanılmaya başlamıştır.

Karekod teknolojisinin kullandığı birçok sistem vardır bunlardan en bilineni ise Qr kod, DataMatrix kod ve aztek koddur. Or kod belirli seviyeye kadar kirlenme ve silinmeye dayanıklıdır. DataMatrix kod ise yalnızca ilaç sektöründe kullanılır. Boyutları 10*10, 144*144, 16*48, 8*18’lik alanlarda siyah ve beyaz hücrelerden oluşur. 3 milimetre kare içine 50 karakter sığdırılırken 1 ve 0 kodlarının işlenmesiyle ortaya çıkmaktadır. ASCII karakterlerinden 3116 karakteri kodyabildiği gibi kirlenme ve bozulmaya belirli seviyeye kadar dayanmaktadır.

 

Karekodun Kullanım Alanları

Şüphesiz ki teknolojinin getirdiği en büyük yenilikler arasına ismini yazdırmayı başaran karekod uygulamalarını kullanmak artık çok kolay. Şimdilerde mobil cihazlarda dahi kullanım imkânı sağlayan karekod uygulamasıyla web site tanıtımlarına link bağlantısı verilebilmektedir. Alışverişlerde, belirli ürünlerde sms ile sipariş verme amaçlı kullanılabildiği gibi tabela ve reklamlarda da kolaylıkla uygulanabilmektedir. Biletlerde, tanıtım bilgi ve belgelerinde de kullanılan karekod, fabrika ve üretim tesislerinde, ürün hata tespitinde ayrıca parça takibinde kullanılmaktadır.

Görüldüğü gibi günümüz teknolojisinde pek çok alanda görülen karekod gün geçtikçe rahatlığı ve güvenilirliğinden dolayı hayatın pek çok alanında faaliyet göstermektedir. İlaç sektöründe sağladığı kolaylıkla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran teknoloji ilerleyen yıllarda pek çok sektöre imza atacağa benziyor.